Pytanie o zasady 7ed

W mrocznych wiekach dalekiej przyszłości istnieje tylko wojna
Awatar użytkownika
Przeor
Posty: 80
Rejestracja: 31 lip 2015, 11:56
Gram w: Sigmar, Warheim, Bolt, 40k, Hordes

Pytanie o zasady 7ed

Post autor: Przeor » 02 sie 2015, 16:17

Jeżeli strzelam z melty (s8) do jednostki z T4, która ma oba: 'Feel no pain' i 'Eternal warrior' , to rozumiem że celowi nie przysługuje rzut na 'Feel no pain'?

Awatar użytkownika
danyboy
Posty: 1408
Rejestracja: 28 lip 2015, 17:14
Lokalizacja: Olsztyn
Gram w: no chyba we wszystko!
Kontakt:

Re: Pytanie o zasady

Post autor: danyboy » 02 sie 2015, 17:09

Zasada Feel No Pain twierdzi, że nie można jej używać przy Woundach spowodowanych przez broń z zasadą Instant Death, więc nie nie można. Eternal Warrior nie ma tu nic do gadania - po prostu model traci 1wounda a nie wszystkie.

Awatar użytkownika
Wiakson
Posty: 90
Rejestracja: 28 lip 2015, 20:53
Gram w: WH40K (DA, SW, WS, DW, Inq)
AoS (zaczynam)
Warmachine (Cyngar)

Re: Pytanie o zasady

Post autor: Wiakson » 19 lis 2015, 9:53

ja mam pytanie odnosnie strzalow z gravow do jednostek bez savow. Czy wounduje je na 6 czy w ogole nic nie jestem w stanie mu zrobic. Takie np demony maja tylko invy.
KRZYCZ WIAKSON!

Awatar użytkownika
danyboy
Posty: 1408
Rejestracja: 28 lip 2015, 17:14
Lokalizacja: Olsztyn
Gram w: no chyba we wszystko!
Kontakt:

Re: Pytanie o zasady

Post autor: danyboy » 19 lis 2015, 10:15

Wiakson pisze:ja mam pytanie odnosnie strzalow z gravow do jednostek bez savow. Czy wounduje je na 6 czy w ogole nic nie jestem w stanie mu zrobic. Takie np demony maja tylko invy.
Rulebook twierdzi, że gravy ranią na minimum 6+.
Demony to zły cel dla gravów :P

Awatar użytkownika
Wiakson
Posty: 90
Rejestracja: 28 lip 2015, 20:53
Gram w: WH40K (DA, SW, WS, DW, Inq)
AoS (zaczynam)
Warmachine (Cyngar)

Re: Pytanie o zasady

Post autor: Wiakson » 19 lis 2015, 10:30

Okej, dlatego chcialem sie dopytac. Wiec na MaCe biore melty :twisted:
KRZYCZ WIAKSON!

Awatar użytkownika
Mateusz Wasilewski
Posty: 130
Rejestracja: 22 paź 2015, 18:55
Gram w: AOS,40K

Re: Pytanie o zasady

Post autor: Mateusz Wasilewski » 25 sty 2016, 21:15

Chciałem się podpiąć pod ten temat by nowego nie robić. A więc czy pojazdy mogą strzelać wszystkimi broniami na raz?

Awatar użytkownika
Przeor
Posty: 80
Rejestracja: 31 lip 2015, 11:56
Gram w: Sigmar, Warheim, Bolt, 40k, Hordes

Re: Pytanie o zasady

Post autor: Przeor » 25 sty 2016, 21:35

Zależy jakie pojazdy (np. heavy, fast), zależy od ich ruchu (combat, cruise speed, stationary) i zależy z jakich broni (są różne zasady dotyczące primary, ordnance, templatów i innych) .

Ale super-heavy zawsze mogą :mrgreen:

Awatar użytkownika
Mateusz Wasilewski
Posty: 130
Rejestracja: 22 paź 2015, 18:55
Gram w: AOS,40K

Re: Pytanie o zasady

Post autor: Mateusz Wasilewski » 25 sty 2016, 22:12

Czyli mogę strzelać ze wszystkich dział chyba że pisze w ich zasadach że nie można?

Awatar użytkownika
Przeor
Posty: 80
Rejestracja: 31 lip 2015, 11:56
Gram w: Sigmar, Warheim, Bolt, 40k, Hordes

Re: Pytanie o zasady

Post autor: Przeor » 25 sty 2016, 22:34

str 73 w małym rulebooku:
-pojazd jeśli stoi, strzela ze wszystkich broni na normalnym BS
-jeśli jedzie do 6 cali, strzela z jednej broni na swoim tabelkowym Ballistic Skill (BS), a z reszty na snapshotach (trafia na 6tkach na kości) -jeśli jedzie do 12 cali strzela ze wszystkich broni na snapshotach

To taka podstawa i na nią mają wpływ dodatkowe zasady pojazdów i broni. Np. Heavy zawsze strzela jakby stał, a Fast może strzelić z 2 broni na pełnym BS nawet po szybkim ruchu, a nawet jak stoisz i wystrzelisz z broni typu Ordnance, to reszta broni musi strzelać na snapshotach.

Nie możesz strzelać snapshotami z broni typu blast i template, więc jeżeli szybkość pojazdu wymusza snapshoty, a masz tylko np. heavyflamer's (template) albo plasma-cannon's (blast) to nie strzelasz w ogóle, jeśli dodatkowe zasady nic nie dodają w tym zakresie.

Awatar użytkownika
Mateusz Wasilewski
Posty: 130
Rejestracja: 22 paź 2015, 18:55
Gram w: AOS,40K

Re: Pytanie o zasady

Post autor: Mateusz Wasilewski » 25 sty 2016, 22:41

Ok dzięki :D

Zablokowany