Zasady i FAQ

Poprzednia edycja i inne raczej stare tematy
Awatar użytkownika
danyboy
Posty: 1486
Rejestracja: 28 lip 2015, 17:14
Lokalizacja: Olsztyn
Gram w: no chyba we wszystko!
Kontakt:

Zasady i FAQ

Post autor: danyboy » 02 lip 2017, 19:29


Awatar użytkownika
rambo
Posty: 252
Rejestracja: 08 gru 2015, 17:00
Lokalizacja: Olsztyn
Gram w: Bolt Action, AoS, 1p40K, WH40k Blood Bowl, Infinity

Re: FAQ i klaryfikacje

Post autor: rambo » 03 lip 2017, 11:05

Page 242 – Understrength Units
Change the second paragraph to read: ‘If you are using Power Ratings, you must still pay the Power Rating cost as if you had a minimum-sized unit, even though it contains fewer models. If you are using points, you only pay the points for the models you actually have in an understrength unit (and any wargear they are equipped with). An understrength unit still takes up the appropriate slot in a Detachment.
To mi się bardzo nie podoba. Jak dla mnie pierwszy pkt house rules przy pisaniu regulaminu turnieju: "niedozwolone jest używanie zasady Understrength Units".

Awatar użytkownika
danyboy
Posty: 1486
Rejestracja: 28 lip 2015, 17:14
Lokalizacja: Olsztyn
Gram w: no chyba we wszystko!
Kontakt:

Re: FAQ i klaryfikacje

Post autor: danyboy » 03 lip 2017, 12:04

Zgoda, wałki można niezłe na tym zrobić ;)

MaCa
Posty: 204
Rejestracja: 28 lip 2015, 14:41
Gram w:

Re: Zasady i FAQ

Post autor: MaCa » 03 lip 2017, 13:07

Ich pojebało z tym understrength? Przecież to otwiera takie pole dla perfidii, że to niesłychane.

Awatar użytkownika
danyboy
Posty: 1486
Rejestracja: 28 lip 2015, 17:14
Lokalizacja: Olsztyn
Gram w: no chyba we wszystko!
Kontakt:

Re: Zasady i FAQ

Post autor: danyboy » 03 lip 2017, 13:30

MaCa pisze:
03 lip 2017, 13:07
Ich pojebało z tym understrength? Przecież to otwiera takie pole dla perfidii, że to niesłychane.
To znaczy tam jest niedoprecyzowane sformułowanie:
one unit of that type in your army
That type - że Battlefield Role czy Undestrength Unit.
I IMHO wychodzi jednak na to, że tylko jedna w całej armii ;)

MaCa
Posty: 204
Rejestracja: 28 lip 2015, 14:41
Gram w:

Re: Zasady i FAQ

Post autor: MaCa » 03 lip 2017, 16:11

Zepsuli po prostu coś, co podręcznikowo jest autentycznie dobrze napisane. Z podręcznika imo jasno wynikało, że tylko 1 taki oddział w armii może być understrenght.

Gromek
Posty: 193
Rejestracja: 04 sie 2016, 19:56
Gram w: W40k (Orkz, GK)
Malifaux (Guild-Sonia)
Warmachine (Cygnar)
Nastawiam się na X-wing ;)

Re: Zasady i FAQ

Post autor: Gromek » 03 lip 2017, 19:14

Eh GW zaczyna znowu tworzyć/poprawiać zasady, które nie mają żadnej wartości pozytywnej a tylko negatywną.
Rozumiem dla gry dla power leveli, casualowej taki zapis ale już dla normalnych gier matched play by mogli odpuścić ten understrenght unit. Chcą skomplikować i popsuć prostą rzecz.
Tak mam trochę wrażenie, że brakowało im kogoś kto by tak czysto logicznie podszedł do tego co napisali w zasadach i wyłapałby różne kwiatki które teraz łatają w FAQu. Chyba bardzo chcieli się pochwalić, że mają cienki rulebook ;). Tak byłby grubszy o jedno czy dwie strony ale byłoby wszystko jasne już na początku a tak wraz z rulebookiem trzeba będzie trochę nosić kartek ;) .
I taka prywata ode mnie "Szanowne GW pies wam mordę lizał za to, że znerfiliście mój skład akolitów " :mrgreen:

Awatar użytkownika
danyboy
Posty: 1486
Rejestracja: 28 lip 2015, 17:14
Lokalizacja: Olsztyn
Gram w: no chyba we wszystko!
Kontakt:

Re: Zasady i FAQ

Post autor: danyboy » 03 lip 2017, 20:50

MaCa pisze:
03 lip 2017, 16:11
Zepsuli po prostu coś, co podręcznikowo jest autentycznie dobrze napisane. Z podręcznika imo jasno wynikało, że tylko 1 taki oddział w armii może być understrenght.
Pierwszy paragraf pozostaje bez zmian, a tam widnieje o czym mówisz:
Sometimes you may find that you do not have enough models to field a minimum-sized unit; if this is the case, you can still include one unit of that type in your army with as many models as you have available.

Mnie trochę martwi ilość tych łatek po dwóch tygodniach od premiery i ilość FAQów (w pierwszym poście).

A propos FAQ właśnie doczytałem, że Designer Commentary wczoraj zostało zaktualizowane (ma 4 a nie 3 strony), ale nie chce mi się już dzisiaj patrzeć co się zmieniło...
https://17890-presscdn-0-51-pagely.netd ... ry-ENG.pdf

Edit: Doczytałem, poprawiono interpunkcję ;) i dwa pytania doszły na końcu - co to hull pojazdu i czym się różni Keyword od Faction Keyworda.

MaCa
Posty: 204
Rejestracja: 28 lip 2015, 14:41
Gram w:

Re: Zasady i FAQ

Post autor: MaCa » 04 lip 2017, 16:38

Keywordy... gdy Twoi gracze osiągają poziomy głupoty wcześniej nieosiągalne, okazuje się, że można zejść jeszcze niżej. "Dzień dobry, mam swój wymyslony czapter FukUrMom69lol. Moja dywizja gwardii i zakon inkwizycyjny też nazywają się FukUrMom69lol. Na 100% mogę grać nimi razem w jednym detachu i mają wszystkie synergie ze sobą!!1"

Gromek
Posty: 193
Rejestracja: 04 sie 2016, 19:56
Gram w: W40k (Orkz, GK)
Malifaux (Guild-Sonia)
Warmachine (Cygnar)
Nastawiam się na X-wing ;)

Re: Zasady i FAQ

Post autor: Gromek » 23 lip 2017, 21:41

Pojawiły się nowe FAQi.
Wg mnie jest elegancko :) znerfili PG rozpiski z samymi storm ravenami ;).

ODPOWIEDZ