W końcu mój test/nauka wykorzystania martian ironearth został zakończony

Nie będę ściemniał. Jestem bardzo zadowolony z efektu
Na początek podstawka została obklejona korkiem i pomalowana w widoczny wzór przy pomocy aerografu oraz farb: Averland Sunset, Flash Gitz Yellow, Troll Slayer Orange i White Scar. Po wyschnięciu farb zabezpieczyłem całość lakierem matowym - olejnym. Dlaczego ? Podczas robienia testów farba Martian Ironearth podczas pękania miała miejscami tendencję do odchodzenia razem z kolorem bazowym odsłaniając podstawkę. Polakierowanie całości przed nałożeniem pękającej farby spowodowało to, że nic z bazowych kolorów nie pękło razem z farbą techniczną.
Kolejnym krokiem było nałożenie grubej warstwy farby Martian Ironearth. Zaraz po nałożeniu tej farby (nie czekałem na jej wyschnięcie - czas ma tu znaczenie ponieważ farba pęka a zależało mi na efekcie lawy płynącej pod spękaną, czarną ziemią) całość pomalowałem przy pomocy aerografu farbą Abbadon Black.
Kolejnym etapem było polakierowanie powstałej powierzchni po jej dokładnym wyschnięciu (czekałem noc + pół dnia). Na koniec pomalowałem skałki kolorem Abbadon Black oraz wykorzystałem na nich technikę suchego pędzla (kolor Dawnstone).
Skończona podstawka:
Malując podstawkę wzorowałem się na Games Workshopowym tutorialu z małymi modyfikacjami opisanymi powyżej. Film można znaleźć tu:
https://www.youtube.com/watch?v=uH5C6_T ... oFttP4dGdX (polecam inne filmiki z serii Advent Calendar - pokazują sporo fajnych rzeczy).
Wszystkie moje Imperial Knighty będą miały tego typu podstawki.